top of page

"EQ" Ekolayzer Nedir?

Ekolayzer belirli frekansların ses seviyesini veya spektrumunu etkileyen filtrelere sahip, genellikle işitilebilir frekans aralığı olan 20 Hz ila 20 kHz arasında çalışan ve bu frekansları arttırıp azaltabilme ya da yükseltme yaparak sesin tonunu hacmini ya da armonik yapısını değiştirmek için kullanılan bir araçtır.


Netlik, derinlik ve ton dengesi , sorunlu frekansları ortadan kaldırmak, çeşitli frekansları geliştirmek, mix deki dengeleri sağlamak ve ses efektleri oluşturmak için kullanılabilir.



Ekolayzer türleri nelerdir?


Graphic EQ

Genellikle 7 ila 31 bant aralığı sunabilen, sorunlu frekansları ortadan kaldırmak için en çok tercih edilen EQ türüdür. Sabit frekans aralıklarını arttırır ya da azaltırlar. Her bandın filtre şekli ve bant genişliği üzerinde kontrol yoktur.


Parametric EQ

Müzikte kullanılan en yaygın EQ türüdür. Her parametreyi ayrı ayrı ayarlayabilir ve yüksek hassasiyet ile kontrol edebilirsiniz.


Shelving EQ

Geniş bir "Q" (bant genişliği)ya sahip oldukları için küçük frekans aralıkları yerine yüksek ya da düşük frekansları büyük ölçüde kaldırmak ya da düşürmek için tercih edilirler. Bu tip EQ'larda "boost" özelliği mevcuttur. Bu sayede belirlediğiniz bir frekanstan öncesini ya da sonrasını tamamen artırp azaltabilirsiniz.


Linear Phase EQ

Parametrik EQ ile benzer şekilde çalışırlar. Parametrik EQ ile oluşması mümkün olan fazları ortadan kaldırma özelliğine sahiptirler.


Linear Phase EQ

"Dinamik EQ" parametrik EQ gibi doğrusal değil, doğrusal olmayan bir işlemcidir. Aynı anda belirlediğiniz frekanslara belirlediğiniz bir eşik seviyesi ve kısılma oranı atayarak dinamik aralığını sıkıştırarak frekansın tümü yerine belirli bir seviyesine etki ederek daha yumuşak dengeler elde edebilirsiniz.



bottom of page